Majówka już za chwilę. Czas relaksu i odpoczynku, który wielu z nas spędza ze znajomymi na wspólnym grillowaniu. A co z naszą dietą?

Zazwyczaj dobór produktów i ich nieumiejętne przygotowanie sprawia, iż nasz majówkowy urlop, staje się również urlopem od diety. Co zrobić, aby nie rezygnować z tego rodzaju przyjemności, przestrzegając zasad zdrowego żywienia?

Najważniejszy jest dobór produktów. Na naszym grillu powinny znaleźć się głównie chude mięsa takie jak kurczak czy indyk, ryby, warzywa, a nawet owoce. Grillowanie kojarzy się większości z nas z tłustą karkówką czy kiełbasą, jednak istnieje wiele równie smacznych i ciekawych propozycji, które są zdecydowanie mniej kaloryczne. Dla zobrazowania niewielki kawałek grillowanej karkówki ma 233 kcal, kiełbasa śląska blisko 210 kcal, zaś pierś z kurczaka już tylko 92 kcal. Na grillu świetnie nadają się warzywa, takie jak: cukinia,bakłażan, cebula, szparagi czy pomidory,  które są nie tylko niskokaloryczne, ale i dzięki dużej zawartości błonnika wpłyną korzystnie na pracę naszego układu pokarmowego.  Możemy z  nich wykonać szaszłyki np. z dodatkiem mięsa i pieczarek lub po prostu grillować zawinięte w folie.

Istotną rolę odgrywają również stosowane gotowe marynaty czy sosy, które poza tym, że są bogate w tłuszcze, zawierają również wiele substancji dodatkowych, które są zbędne dla naszego organizmu. Z tego też względu zachęcamy do przygotowania własnych sosów i marynat na bazie świeżych ziół, jogurtu naturalnego, czosnku czy oliwy z oliwek.

Pamiętajmy również, że kalorii dostarczają spożywane w czasie grillowania napoje tj. słodzone soki, napoje gazowane czy piwo. Osoby dbające o linię powinny wybierać napoje niskokaloryczne tj. np. woda z dodatkiem cytryny i mięty.

Proces grillowania nie powinien trwać zbyt długo, aby nie doprowadzić do zwęglenia powierzchni potrawy. Co więcej uwagę trzeba również zwrócić na jakość wykorzystywanego brykietu czy czystość rusztu. Do grillowania najlepiej wykorzystywać jednorazowa tacki aluminiowe lub owijać potrawy folią aluminiową.

Jak widać grillowanie nie musi oznaczać odstępstwa od diety. Ważne jest jednak umiejętne dobieranie produktów do naszego majówkowego menu oraz skorygowanie techniki przyrządzania potraw.