Nie masz pomysłu na Wielkanocną potrawę? Świąteczne dania są pracochłonne?

Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na terrinę z łososia wędzonego z fetą i koperkiem.

  • Łosoś wędzony plastry 800 g
  • Serek kremowy 500 g
  • Ser feta 500 g
  • Majonez 80 g
  • Cytryna 1 szt
  • Koper 40 g
  • Pieprz mielony 3 g

Foremkę wykładamy folią spożywczą. Plastry łososia układamy w taki sposób, by zakrywały boki oraz spód formy. Twarożek, ser feta, majonez, skórkę startą z cytryny oraz 2 łyżki soku z cytryny miksujemy razem. Dodajemy koperek oraz przyprawiamy do smaku masę świeżo mielonym pieprzem. Gotową masą napełniamy foremkę wyłożoną łososiem, wygładzamy wierzch, a wystające ponad masę kawałki łososia zaginamy do środka. Foremkę z terriną chłodzimy przynajmniej przez kilka godzin.

Schłodzoną terrinę wyjmujemy z foremki spodem do góry, a następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i dekorujemy cytryną i koperkiem.

Smacznego -)))