Blog

Wegetariańska dieta pełna pomysłów! Alternatywne produkty – jak zastąpić mięso

Wegetariańska dieta

Wegetariańska dieta lub wegańska może być bardzo zdrowa i satysfakcjonująca, jednak na początku zmiany wiele osób nie wie, czym właściwie może zastąpić mięso, by uzyskać odpowiednie ilości białka. Z pomocą przychodzi tu przemyślany catering dietetyczny dla wszystkich tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych w swoim jadłospisie. Jest on skomponowany z przeróżnych składników, dzięki czemu zaspokaja potrzeby organizmu i może zaoferować smaki, które nigdy się nie znudzą. Czym więc można zastąpić mięso? Wegetariańskie potrawy zapewni Ci katering dietetyczny FitDit.

Tofu i inne wyroby z soi

Naturalne tofu posiada bardzo delikatny smak, dlatego bardzo łatwo doprawić je w taki sposób, by przypominało tradycyjne dania. Dodatkowo niezwykle bezproblemowo się smaży, więc panierowane i grillowane tofu może mieć aromat, na którym nie pozna się nawet najbardziej gorliwy mięsożerca. Z kolei soja w czystej postaci posiada tyle samo białka, co ugotowana pierś kurczaka – jest liderem, jeśli mowa o roślinnych zamiennikach mięs. W prawidłowo opracowanym cateringu dietetycznym nie może wiec zabraknąć wielu odsłon soi – w sałatkach, w formie kotlecików czy jako dodatek do koktajli. Na uwagę z produktów sojowych zasługuje również tempeh, który potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem – na pewno powinni spróbować go wszyscy ci, którym tofu zdążyło się już znudzić.

Wegetariańska dieta pełna pomysłów! Alternatywne produkty - jak zastąpić mięso

Wegetariańska dieta pełna pomysłów! Alternatywne produkty – jak zastąpić mięso

Seitan

Czasami określane jako wegetariańskie białe mięso lub „kofu” (chińskie określenie), to oparte na pszenicy białko jest świetnym produktem, które zapewnia ogromne ilości białka – aż 70 g w 100 g produktu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest to głównie gluten, dlatego opcja ta nie jest dobrym wyborem dla wszystkich. Seitan zawiera z kolei minimalne ilości tłuszczu, więc stanowi ważny punkt w cateringu dietetycznym.

Soczewica i inne rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe są zaskakująco bogate w białko – większość z nich posiada ok. 9 g na 100 g produktu. Ich przyjemna konsystencja i oryginalny smak sprawiają, że są dobrym zamiennikiem do mielonej wołowiny w wielu przepisach, takich jak kotlety czy sos do spaghetti. Są to też niezwykle zróżnicowane produkty, chociażby soczewica jest dostępna w różnych kolorach, w tym czerwonym, brązowym, czarnym i zielonym, a każda z tych odmian ma odrobinę inny smak i właściwości.

 

Ciecierzyca

Ciecierzyca, choć jest rośliną strączkową, to zasługuje na osobne miejsce na liście. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych dla wegan. Można z niej zrobić bowiem nie tylko odpowiedniki tradycyjnych dań, ale również falafel lub hummus, a wodę z jej gotowania wykorzystać do stworzenia wegańskiego majonezu. Dodatkowo ciecierzyca jest bardzo bogata w białko – ma go aż 21 g na 100 g produktu, co jest porównywalne do wartości białego mięsa kurczaka.

Bakłażan

Bakłażan oferuje mięsistą konsystencję i ziemisty aromat. To wszechstronne warzywo może być przygotowane na wiele sposobów – od grillowania, przez pieczenie, smażenie, a nawet faszerowanie. Chociaż w samym bakłażanie znajduje się jedynie 1 g białka na 100 g produktu, to jednak jest on idealnym dodatkiem do sosów lub zapiekanek, gdyż swoją strukturą imituje mięso.