0
Blog

Cukier – trucizna czy przyjemność?

By 4 stycznia 2020No Comments
Tarta z czekolada

Cukier to trucizna czy przyjemność? Obecnie coraz więcej poważnych problemów zdrowotnych związanych jest z nadmiernym spożyciem cukru. Nic dziwnego, skoro związek ten znajduje się w ogromnych ilościach we wszelakich produktach – nie tylko w słodyczach czy napojach. Dlaczego dieta pudełkowa wolna jest od cukru? Ponieważ są to tylko puste kalorie, które mogą prowadzić do przyrostu masy ciała i są bezpośrednio odpowiedzialne za schorzenia takie jak cukrzyca, choroby serca, depresja i nowotwory.

 

Ile jemy cukru i dlaczego jesteśmy uzależnieni?

Wg Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 5–10 łyżeczek. Chociaż może wydawać się to dużo, to warto pamiętać o tym, że wystarczy jedna szklanka popularnego słodzonego napoju gazowanego, by złamać tę normę. Dlatego niestety większość osób przyjmuje o wiele więcej cukru, niż jest to zalecane – w przypadku dzieci jest to niekiedy nawet 500% dziennego spożycia!

Informacje te są niezwykle niepokojące, jeśli weźmie się pod uwagę wyniki ostatnich badań, które sugerują, że cukier jest substancją silnie uzależniająca. Naukowcy odkryli, że cukier aktywuje receptory opiatowe i prowadzi do kompulsywnego zachowania, pomimo negatywnych konsekwencji, takich jak:

  • przyrost masy ciała,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia równowagi hormonalnej,
  • wzrost poziomu cukru we krwi,
  • senność,
  • zaburzone tętno,
  • bóle brzucha,
  • problemy z oddychaniem,
  • bóle zębów,
  • wahania nastroju.

Im więcej je się słodkich potraw, tym bardziej wzmacnia się te wzorce mózgowe, co powoduje, że nie tylko buduje się tolerancję, ale także pragnie coraz więcej cukru – tworzy się więc błędne koło, z którego trudno wyjść. Pomóc w tym może jedynie stosowanie odpowiedniej diety, takiej jak np. catering dietetyczny dla cukrzyków.

Cukier niejedno ma imię

Obecnie cukier występuje pod wieloma nazwami. Producenci żywności często dodają go, aby uczynić swoje artykuły smaczniejszymi lub wydłużyć ich okres przydatności do spożycia. I to nie tylko w fast foodach, ale nawet w wielu pozornie zdrowych produktach, w tym batonach musli, płatkach śniadaniowych i jogurtach.

Cukier można dodawać do żywności pod 42 różnymi nazwami. Nic dziwnego, że konsumentom trudno jest stwierdzić tylko na podstawie składu, czy coś zdrowe, czy też nie. Niektóre inne nazwy cukru obejmują takie produkty, jak:

  • syrop kukurydziany,
  • glukoza,
  • sacharoza,
  • dekstroza,
  • melasa,
  • słód,

Oświadczenie „bez dodatku cukru” oznacza tylko tyle, że dany artykuł nie zawiera prostego białego cukru, ale może być słodzony w inny sposób. Dieta pudełkowa korzysta z kolei ze słodyczy, która naturalnie występuje w owocach i warzywach.

Czy istnieją alternatywy dla cukru?

Obecnie dostępnych jest wiele naturalnych słodzików, które mogą być lepszymi opcjami, w tym stewia, syrop słodowy z ryżu lub cukier kokosowy. Zazwyczaj mają one niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii.

Niezależnie od wybranego słodzika, większość ekspertów zgadza się, że ilość cukru i słodyczy powinna być ograniczana do niezbędnego minimum. Dlatego catering dietetyczny pozwala nadal cieszyć się słodkim smakiem, jednak uzyskuje się go w inny sposób, niż dodanie białego cukru do potraw. Warto więc szukać alternatyw, bo dzięki nim dłużej można cieszyć się zdrowym i zgrabnym ciałem.