was successfully added to your cart.

Koszyk

Blog

Dieta dla cukrzyka – ograniczenia i zasady

Dieta dla cukrzyka – ograniczenia i zasady Zdrowe odżywianie jest kluczem w zapobieganiu, kontroli, a nawet remisji cukrzycy. Bez właściwych posiłków utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi jest praktycznie niemożliwe. Specjalnie skomponowana dieta pudełkowa sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie tylko mogą jeść wszystko to, co znajdzie się w cateringu dietetycznym, ale również doświadczą różnorodności smaków. Jakie są zasady komponowania diety dla cukrzyków?

Dieta dla cukrzyka – ograniczenia i zasady. Zdrowe odżywianie jest kluczem w zapobieganiu, kontroli, a nawet remisji cukrzycy. Bez właściwych posiłków utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi jest praktycznie niemożliwe. Specjalnie skomponowana dieta pudełkowa sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie tylko mogą jeść wszystko to, co znajdzie się w cateringu dietetycznym, ale również doświadczą różnorodności smaków. Jakie są zasady komponowania diety dla cukrzyków?

 

Jaka jest najlepsza dieta dla cukrzyka?

Osoby z cukrzycą wykazują prawie dwukrotnie większe ryzyko chorób serca i są bardziej narażone na rozwój zaburzeń zdrowia psychicznego. Jednak w większości przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec, a podejmowanie kroków w celu jej kontrolowania nie oznacza odmawiania sobie smacznych, sytych i energetycznych posiłków. Dieta pudełkowa dla cukrzyka to taka, w której nie trzeba rezygnować ze wszystkiego, co pyszne.

Warto pamiętać o tym, że potrzeby żywieniowe u osób z cukrzycą są praktycznie takie same jak u wszystkich innych. Muszą one jednak przykładać o wiele większą uwagę do przyjmowanych węglowodanów i indeksu glikemicznego poszczególnych potraw.

Utrata zaledwie 5–10% całkowitej masy ciała może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dodatkowo ma wpływ na nastrój, energię i samopoczucie. Jedząc zdrowiej, decydując się na catering dietetyczny, będąc bardziej aktywnym fizycznie i tracąc na wadze, można zmniejszyć objawy cukrzycy.

Otyłość a cukrzyca

Nadwaga lub otyłość jest największym czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Zagrożenie jest jednak większe, jeśli u danej osoby pojawia się tendencja do okładania się tłuszczu w okolicy brzucha. Dużo tłuszczu w tym obszarze otacza narządy jamy brzusznej, co jest ściśle związane z opornością na insulinę.

Planowanie diety cukrzycowej

Dieta pudełkowa dla cukrzyka nie musi być skomplikowana i pozbawiona smaku. Pierwszym krokiem do dokonywania mądrzejszych wyborów jest oddzielenie mitów od faktów dotyczących jedzenia w celu zapobiegania lub kontrolowania cukrzycy.

Mit 1: Trzeba zminimalizować ilość węglowodanów.

Fakt 1: Kluczem jest rodzaj spożywanych węglowodanów oraz wielkość porcji. Wybór produktów pełnoziarnistych, zamiast skrobiowych już może pomóc w wyrównaniu poziomu cukru we krwi.

 

Mit 2: Dieta wysokobiałkowa jest najlepsza.

Fakt 2: Badania wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości białka, szczególnie zwierzęcego, może faktycznie powodować oporność na insulinę. Zdrowa dieta obejmuje białko, węglowodany i tłuszcze, a ciało potrzebuje wszystkich trzech do prawidłowego funkcjonowania. Kluczem jest zrównoważona dieta.

 

Mit 3: Trzeba unikać wszystkich słodkich produktów.

Fakt 3: O ile batoniki składające się wyłącznie z cukru nigdy nie są dobrym wyborem, to tak naprawdę cukrzycy nie muszą rezygnować w pełni ze słodkości. Wystarczy, że będą decydowali się na produkty, które mogą wpisać się w zdrowy plan żywieniowy.

 

Podobnie jak w przypadku każdego programu zdrowego odżywiania, dieta cukrzycowa polega bardziej na ogólnym schemacie, niż na obsesji na punkcie określonych produktów. Dieta pudełkowa dla cukrzyków stawia na bardziej naturalne, nieprzetworzone jedzenie, które ma niski indeks glikemiczny.

Dieta dla cukrzyka. Co warto jeść?

  1. Zdrowe tłuszcze z:
  • orzechów,
  • oliwy z oliwek,
  • olejów rybnych,
  • nasion lnu.
  1. Owoce i warzywa;
  2. Zboża i pieczywo wykonane z pełnego ziarna;
  3. Ryby i skorupiaki, mięso z ekologicznych farm;
  4. Wysokiej jakości białko z roślin strączkowych i nabiału.