Blog

Jakie są skutki niezdrowej diety?

Jakie są skutki niezdrowej diety? To, że nieodpowiednia dieta jest niezdrowa, wie każdy. Jednak jakie są jej najważniejsze skutki? W jaki sposób nadmierne spożywanie słodyczy, dań niskiej jakości, fast-foodów lub niepotrzebnie tłustych posiłków rzeczywiście wpływa na organizm? Czy są to tylko dodatkowe kilogramy i rosnąca tkanka tłuszczowa? Konsekwencje niezdrowego odżywania są o wiele gorsze, dlatego warto zastanowić się nad tym, czy już nie czas, by zdecydować się na catering dietetyczny.

Jakie są skutki niezdrowej diety? To, że nieodpowiednia dieta jest niezdrowa, wie każdy. Jednak jakie są jej najważniejsze skutki? W jaki sposób nadmierne spożywanie słodyczy, dań niskiej jakości, fast-foodów lub niepotrzebnie tłustych posiłków rzeczywiście wpływa na organizm? Czy są to tylko dodatkowe kilogramy i rosnąca tkanka tłuszczowa? Konsekwencje niezdrowego odżywania są o wiele gorsze, dlatego warto zastanowić się nad tym, czy już nie czas, by zdecydować się na catering dietetyczny.

 

Zanik mięśni i gorsze samopoczucie

Niespożywanie odpowiedniej ilości białka oznacza, że ciało nie ma budulca do naprawy i budowy nowych mięśni, ponieważ wymaga to aminokwasów zawartych w białku. Ponadto, jeśli organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości wartości odżywczych, zacznie niszczyć swoje własne tkanki tylko po to, by wyregulować deficyty w tych narządach, które są niezbędne do przeżycia. Jest to jeden z powodów, przez który osoby nieprzykładające wagi do tego, co jedzą, po pewnym czasie uskarżają się na:

  • bóle,
  • wypadanie włosów,
  • ogólne osłabienie,
  • chroniczne zmęczenie,
  • osłabienie pamięci,
  • obniżenie samopoczucia.

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla tych osób, które chciałby coś zmienić zarówno w swoim wyglądzie, jak i w całym życiu. Przyjmowanie odpowiednich składników odżywczych reguluje pracę wszystkich układów w organizmie, w tym nerwowego. Dlatego też osoby, które jedzą zdrowo, wykazują się lepszym samopoczuciem i ogólnie określają siebie jako szczęśliwsze.

Cukrzyca typu 2

Ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwiększone przez nadwagę. Wynika to z faktu, że osoby z otyłością wywierają dodatkową presję na zdolność organizmu do stosowania insuliny w celu skutecznej kontroli poziomu cukru we krwi i odpowiedniego podziału składników odżywczych.

Podwyższony poziom cholesterolu i ciśnienia krwi

Cholesterol jest substancją woskową, która jest wytwarzana w organizmie przez wątrobę, ale można ją również znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek, jednak zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, szczególnie tych układu sercowo-naczyniowego.

Kiedy spożywa się zbyt dużo sodu, którego ogromne ilości znajdują się w jedzeniu niskiej jakości, nerki zatrzymują wodę, starając się utrzymać prawidłową równowagę w organizmie. Powoduje to zwiększenie objętości krwi, co może przekształcić się w nadciśnienie. To z kolei jest najczęstszą przyczyną:

  • niewydolności serca,
  • zawałów,
  • tętniaków,
  • chorób nerek.

Catering dietetyczny dostarcza mniej niż 5 g soli, a wartość ta uznana jest przez WHO za najbardziej odpowiednią dla ludzkiego organizmu.

Przedwczesna śmierć

Jeśli powyższe skutki niezdrowej diety nie są wystarczające, to trzeba wspomnieć o tym najważniejszym – przedwczesnej śmierci. Spożywanie nieodpowiednich produktów umieszczone jest na liście przyczyn zgonów zaraz po paleniu papierosów. Osoby otyłe lub przyjmujące niskiej jakości pożywienie mają o 20-30% szans na zbyt wczesną śmierć. To ogromne ryzyko, którego nie można bagatelizować.