Blog

Lato, sport i jedzenie – jak to połączyć? Na co zwracać uwagę?

Lato, sport i jedzenie – jak to połączyć? Na co zwracać uwagę?

Ciepłe dni stwarzają wiele okazji do aktywnego wypoczynku, jednak z drugiej strony upały sprawiają, że nie ma się ochoty na spożywanie pełnowartościowych posiłków. Przebywając nad wodą chętniej sięga się po niezdrowe przekąski, a jednocześnie poświęca się czas na reakcyjny sport. Jak więc to racjonalnie połączyć? Czy dieta pudełkowa może tu pomóc? Od czego zacząć i na co zwracać uwagę?

 

Upały a wielogodzinne przebywanie w kuchni

Osoby, które są aktywnie fizycznie, przeważnie częściej zdają sobie sprawę z tego, jakie posiłki będą dla nich odpowiednie. Niejednokrotnie wiąże się to z długim przygotowywaniem skomplikowanych dań, dzięki którym można zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu. Jednak latem mało kto ma na to czas i ochotę. Dieta pudełkowa może być tu świetnym rozwiązaniem, ponieważ zamawiając gotowe, zbilansowane posiłki nie trzeba martwić się o to, by tworzyć je samemu. Dodatkowo latem nie tylko sam proces gotowania jest uciążliwy, ale również kupowanie i przechowywanie produktów, by były one jak najbardziej świeże. Catering dietetyczny niweluje wszystkie te problemy.

 

Intensywny sport – czego organizm potrzebuje latem?

Wysokie temperatury sprawiają, że aktywność fizyczna może stanowić niemałe wyzwanie dla kogoś, kto nie podchodzi racjonalnie do swojego żywienia. Treningi latem mogą być bardzo wyczerpujące dla organizmu, a trzeba wziąć pod uwagę fakt, że niekiedy nawet spacer na siłownie już generuje spore straty w bilansie makro- i mikroskładników. Dieta pudełkowa dla sportowców zapewnia więc posiłki, które są bogatym źródłem:

  • białka,
  • witamin,
  • magnezu,
  • wapnia.

Białko jest konieczne do budowy i regeneracji mięśni, a kolejne związki traci się w ogromnych ilościach wraz z potem. Ich niedobór może powodować zaburzenia funkcjonowania organizmu, w tym układu odpornościowego i szkieletowo-kostnego.

 

Co zamiast szybkich przekąsek?

Brak ochoty na wielkoskładnikowe dania jest normalny latem. Oprócz tego, że ich przygotowanie wiąże się z przebywaniem przy rozgrzanej kuchenne, to należy zwrócić uwagę na fakt, że samo spożywanie posiłków już generuje dodatkowe ciepło. Organizm podczas trawienia podnosi swoją temperaturę, co zimą odczuwane jest jako przyjemne rozgrzanie, z kolei latem jako nieznośną uciążliwość. Jednak zanim sięgnie się po kolejne lody czy chipsy, warto pamiętać o zdrowszych alternatywach, jakie zapewnia dieta pudełkowa.

Zamiast słodyczy powinno się wybierać owoce. Chociaż cukier w nich zawarty ma takie same właściwości, co zwykłe słodziki, to jednak owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów, które latem tak szybko usuwane są z ciała. Poza tym owoce szybko zaspokajają głód i pragnienie, dlatego dla sportowców idealnym wyborem są np. jabłka, pomarańcze czy jagody.

A co kupić na letniego grilla czy wypad ze znajomymi nad jezioro? Chipsy i słodkie napoje na pewno nie zachęcą do aktywnego wypoczynku, więc zamiast nich warto zaopatrzyć się pokaźny zapas warzyw. Latem są one niezwykle smaczne i można z nich wyczarować zarówno przekąski, jak i dania główne.