was successfully added to your cart.

Koszyk

Blog

Romantyczna kolacja – co jeść, czego unikać?

By 04/02/19 luty 8th, 2019 No Comments
Romantyczna kolacja – co jeść, czego unikać? Walentynki, rocznica, urodziny – te i wiele innych okazji kojarzą się z kolacją we dwoje. Partnerzy dbają o romantyczny nastój, pięknie przyozdabiają stół i przygotowują najróżniejsze dania. Jednak jakie powinny one być, aby nie zepsuły wyjątkowego wieczoru? Z jakich produktów tworzyć posiłki, a jakich unikać?

Romantyczna kolacja – co jeść, czego unikać? Walentynki, rocznica, urodziny – te i wiele innych okazji kojarzą się z kolacją we dwoje. Partnerzy dbają o romantyczny nastój, pięknie przyozdabiają stół i przygotowują najróżniejsze dania. Jednak jakie powinny one być, aby nie zepsuły wyjątkowego wieczoru? Z jakich produktów tworzyć posiłki, a jakich unikać?

 

Postaw na dania roślinne

Wiele par spędza walentynki w podobny sposób – kolacja, kino i miły czas spędzony tylko we dwoje. Jeśli jednak już pierwszy etap okaże się fiaskiem, to zamiast romantycznej aury otrzymuje się napięcie i kłótnie. Jedzeniu należy więc poświęcić naprawdę sporo uwagi. Eksperci komponujący dietę pudełkową są zdania, że tego dnia najlepiej jest wybierać opcje roślinne. Dlaczego? Ponieważ są one lekkostrawne, nie powodują problemów żołądkowych i nie sprawiają, że człowiek czuje się ciężko i jest znużony.

Uważać trzeba jednak na rośliny strączkowe oraz kapusty – te znane są ze swojego działania powodującego wzdęcia, a jest to ostatnia rzecz, jaka powinna się pojawić na randce. Podobnie sytuacja przedstawia się ze wszystkimi potrawami i produktami, które mogą przyczyniać się do nieprzyjemnego zapachu z ust. W tej kategorii króluje czosnek i cebula, ale zaraz za nimi jest brukselka czy kalafior.

Przykładem sycącej, a jednocześnie lekkiej i ciekawiej romantycznej kolacji, może być zupa tajska na mleczku kokosowym, cukinia faszerowana pieczarkami i suszonymi pomidorami, a także sorbet mango z mrożonymi truskawkami. Wszystkie z tych dań są niezwykle proste do przygotowania, a na domiar dobrego zawierają w sobie produkty znane jako afrodyzjaki.

Romantyczna kolacja – co jeść, czego unikać? Walentynki, rocznica, urodziny – te i wiele innych okazji kojarzą się z kolacją we dwoje. Partnerzy dbają o romantyczny nastój, pięknie przyozdabiają stół i przygotowują najróżniejsze dania. Jednak jakie powinny one być, aby nie zepsuły wyjątkowego wieczoru? Z jakich produktów tworzyć posiłki, a jakich unikać?

Romantyczna kolacja – co jeść, czego unikać?

Nie trać czasu na długie gotowanie

Wyjątkowe dni mają to do siebie, że świetnie wyglądają podczas planowania, a kiedy już nadchodzi ich czas, to zawsze znajdzie się kilka rzeczy, które pójdą nie tak. Zamiast myśleć o tworzeniu kolacji z kilkunastu elementów, lepiej jest postawić na prostotę. W końcu to doświadczenia i wspólnie spędzony czas są najważniejsze podczas budowania relacji – badania udowodniły, że pamięta się o wiele dłużej niż chociażby prezenty.

Catering dietetyczny na specjalną okazję jest dobrym sposobem na to, by podarować swojej drugiej połówce więcej uwagi. Dania z diety pudełkowej są nie tylko zdrowe, ale również przepięknie się prezentują, dlatego wystarczy chwila, by stanowiły główny punkt podczas romantycznej kolacji w domu. Możliwość zaproponowania ukochanej osobie kilku opcji potraw również będzie pozytywnie odebrane, więc spędzanie czasu przy stole okaże się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Czego unikać przy przygotowywaniu walentynkowej kolacji

Istnieje mnóstwo produktów, które mogą powodować problemy żołądkowe i tym samym bezlitośnie zabić cały romantyczny nastrój. Najważniejsze jest tutaj jednak dbanie o właściwy rozmiar porcji – przejeść można się przecież nawet najbardziej zdrową sałatką. Główne dania powinny być na tyle małe, by po nich chętnie sięgać po deser czy inne przekąski.

Do produktów, które generują największe problemy, zalicza się:

  • artykuły mlecze – spora część dorosłych reaguje źle na laktozę,
  • produktów smażonych na głębokim oleju – wysokotłuszczowe dania powodują ociężałość,
  • żywność przetworzona – potrawy o wysokim indeksie glikemicznym początkowo powodują skok energii, który szybko opada, przez co pojawia się zmęczenie.