was successfully added to your cart.

Koszyk

Blog

Zdrowe odżywianie – najważniejsze zasady

Zdrowe odżywianie – najważniejsze zasady

W dzisiejszych czasach co chwilę pojawiają się nowe informacje dotyczące zdrowego odżywiania, diet pudełkowych, dbania o siebie, czy aktywności fizycznej. Często się one wzajemnie wykluczają, co potęguje chaos i sprawia, że ludzie nie wiedzą, co tak naprawdę powinni jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją. Czas więc przyjrzeć się najważniejszym zasadom, dzięki którym zdrowe odżywanie okaże prostym i przyjemnym doświadczeniem.

 

Sięgaj po pełnowartościowe produkty

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził w 2016 roku badanie rynku i produktów spożywczych. Okazało się, że ponad połowa artykułów nie spełniała minimalnych wymagań względem wartości odżywczych – zawierały one jedynie „puste kalorie”, czyli były pełne złej jakości cukrów i tłuszczy.  Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w polskich sklepach trend jest bardzo podobny.

Catering dietetyczny skomponowany jest na bazie składników, które promują zdrowie, takich jak ziarna, błonnik, białka, witaminy i minerały. Kluczowe są więc tu warzywa i owocowe, a także pieczywo z pełnych zbóż. Odpowiednia dieta nie zakłada eliminacji produktów, a jedynie odpowiedniego ich doboru.

 

Zdrowe odżywianie – najważniejsze zasady

Zdrowe odżywianie – najważniejsze zasady

Wybieraj odpowiednie tłuszcze i cukry

Zarówno tłuszcze, jak i cukry, są niezbędne w jadłospisie, jednak wiele zależy od tego, z jakiego są one źródła. Utwardzone tłuszcze znajdują się w mięsie i innych produktach odzwierzęcych. Proste cukry są powszechnie spotykane w pakowanych artykułach, takich jak przekąski, desery, napoje gazowane. To właśnie ich należy się wystrzegać w swojej diecie, ponieważ spożywanie kalorii z prostych węglowodanów i tłuszczów stałych powoduje wypieranie z organizmu takich elementów, jak potas, wapń, błonnik i witamina D.

Pokarmy powinny być bogate w nienasycone kwasy tłuszczone i złożone cukry. Te pierwsze są najważniejszym prekursorem wielu witamin i minerałów, z kolei te drugie stanowią najlepszy zasób energii. Dieta pudełkowa zawiera w sobie więc takie produkty jak oliwę z oliwek, tłuste ryby, siemię lniane czy ziarna zbóż.

Jedź więcej sezonowych warzyw

To, że w zdrowym odżywianiu najważniejsze są warzywa, wie każdy. Jednak bardzo często to właśnie rodzaj zjadanych roślin ma największe znaczenie z perspektywy uzupełniania niedoborów. Czerwone warzywa, takie jak pomidory i czerwona papryka, są doskonałym źródłem witaminy C, likopenu i innych przeciwutleniaczy oraz innych składników odżywczych. Z kolei często demonizowane ziemniaki są w okresie chłodniejszym dobrą opcją, ponieważ te pochodzące z lokalnych upraw nie muszą być poddawane chemicznemu zabezpieczeniu przed niszczeniem. Kiedy więc brakuje warzyw sezonowych, to lepiej decydować na te, które są pewne i łatwo dostępne, niż poświęcać sporo środków na te sprowadzane.

Nie głodź się

Zdrowe odżywianie nie ma nic wspólnego z głodzeniem się i odmawianiem sobie posiłków. Catering dietetyczny jest skonstruowany tak, by dostarczyć odpowiednią ilość kalorii dzięki produktom, które są sycące, pełnowartościowe i pyszne. Podział na osobne posiłki jest niezwykle ważny, ponieważ brak regularnego przyjmowania dań paradoksalnie przyspiesza odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Warto też pamiętać o tym, że dieta pudełkowa jest najzdrowszą opcją właśnie dlatego, że chroni przed niewłaściwą zmianą żywienia, a dodatkowo wyrabia pozytywne nawyki i motywuje do dalszego dbania o swoją kondycję.