„Dobre tłuszcze” – czy istnieje coś takiego?
16.1.2020
„Dobre tłuszcze” – czy istnieje coś takiego? Jeszcze kilkanaście lat temu eksperci zgodnie przekonywali, że trzeba unikać produktów spożywczych, które zawierają duże ilości tłuszczu. Dzisiaj jest już wiadome, że wiele potraw jest bogatym źródłem „dobrych tłuszczy”, których nie może zabraknąć w diecie pudełkowej. Czym właściwie są te związki i ile powinno się ich przyjmować? Czy mają one pozytywny wpływ na zdrowie?
Rodzaje tłuszczy
Prozdrowotna żywność zawierająca dobre tłuszcze to taka, która jest bogata w naturalne oleje. Można je podzielić na jednonienasycone lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te z pierwszej grupy znajdują się głównie w tłustych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, a nawet sardynki. Z kolei te z drugiej występują np. w:
- oliwkach,
- nasionach kwiatów,
- orzechach włoskich,
- migdałach,
- siemieniu lnianym,
- nasionach słonecznika.
Pokarmy bogate w wielonienasycone tłuszcze są ogólnie powiązane z pokarmami roślinnymi i obejmują różnorodne orzechy, awokado, oliwę z oliwek, olej arachidowy oraz sezamowy. Dieta pudełkowa dla wegetarian jest więc pełna tych zdrowych tłuszczów, które mają zbawienny wpływ na organizm.
Dlaczego dobre tłuszcze są zdrowe?
Chociaż przez wiele lat wmawiano ludziom, że do osiągnięcia idealnej sylwetki konieczne jest zrezygnowanie z tłuszczów, to w rzeczywistości ciało wymaga regularnego przyjmowania tych związków. Wykorzystuje je w celu wykonywania naturalnych funkcji organizmu takich jak, chociażby spalanie energii i wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są m.in. za:
- Prawidłową pracę mózgu
Dobre tłuszcze są niezbędne do wspierania krótko- i długoterminowych funkcji mózgu, pomagając w budowie i naprawie komórek układu nerwowego.
- Zmniejszenie stanu zapalnego
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w tłustych rybach, takich jak łosoś i sardynki, skutecznie skracają czas, jaki potrzebny jest organizmowi na poradzenie sobie ze stanami zapalnymi.
- Dobre zdrowie serca.
Pokarmy bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone zostały zidentyfikowane jako pomocne przy chorobach układu krwionośnego, ponieważ zapewniają ochronę przed nadmierną krzepliwością, nagłym obniżeniem ciśnienia, a także powodują poprawę funkcji naczyń krwionośnych.
Jakich tłuszczów unikać?
„Złe tłuszcze” są niestety one nieco łatwiejsze do znalezienia i mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i samopoczucia. Są klasyfikowane jako sztuczne tłuszcze trans lub tłuszcze nasycone i można je znaleźć w następujących produktach spożywczych:
- smażone potrawy,
- margaryna i masło,
- przetworzone przekąski,
- gotowe mięsne dania.
Zamiast próbować stosować dietę niskotłuszczową, dietetycy twierdzą, że lepszą zasadą jest koncentrowanie się na jedzeniu „dobrych” tłuszczów i unikaniu ich „złych” odpowiedników. Tłuszcz jest bardzo ważnym nośnikiem smaku, dlatego catering dietetyczny musi zakładać jego pewne ilości, jednak koncentruje się tylko na tych tłuszczach, które mają prozdrowotne właściwości i wspierają organizm.