odpornosc.jpg

Czy można dietą zwiększyć odporność? 5 najczęściej powtarzanych mitów

8.9.2022

Wraz z nadejściem jesieni zwiększenie odporności organizmu jest wyjątkowo ważne, by uniknąć wszechobecnych chorób i infekcji. Znalezienie właściwej równowagi i spożywanie zdrowej i dobrze skomponowanej diety jest tu kluczowe. Jednak jak to zrobić, skoro bardzo łatwo można się natknąć na powielane mity, które dawno zostały zweryfikowane przez naukowców? Warto wiedzieć, które z nich nie mają nic wspólnego z prawdą.

Mit 1 – Cytryna na przeziębienie

Picie soków z cytryny podczas choroby na pewno nie zaszkodzi, jednak trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że też niewiele pomoże. Witamina C jest bardzo ważna dla budowy układu immunologicznego, ale podczas infekcji nie ma większego znaczenia dla zdrowienia. Dodatkowo warto też pamiętać o tym, że w 100 g cytryny znajduje się 50 mg witaminy C, z kolei w 100 g papryki jest jej już ok. 150 mg, a na pierwszym miejscu znajduje się nać pietruszki, która w 100 g ma aż 270 mg kwasu askorbinowego.

Mit 2 – Magiczne produkty spożywcze

Superfoods są bardzo popularne i nie dzieje się tak bez przyczyny – wiele z nich wykazuje korzystne właściwości. Jednak większość osób myli je z rozwiązaniem wszystkich problemów zdrowotnych. Słowo superżywność jest terminem marketingowym stworzonym w celu promowania suplementów diety. Chociaż spożywanie ich może być pomocne, trzeba zrozumieć, że działają one głównie jako katalizator, który pomaga budować układ odpornościowy i takie produkty nie mogą być stosowane jako lek.

Lepszą alternatywą jest włączenie do dziennego spożycia kolorowych artykułów spożywczych, takich jak owoce i warzywa, i niepoleganie na „magicznych” składnikach. Będzie to miało dobry wpływ na pomoc w budowaniu odporności niż przyjmowanie egzotycznych nasion podczas choroby.

Mit 3 – tylko prosta dieta

Podczas choroby znacznie obniża się apetyt, ponieważ organizm całą swoją energię woli przeznaczyć na walkę z infekcją niż na trawienie. Nie zmienia to jednak faktu, że picie rozwodnionych zup czy wręcz unikanie posiłków może być wręcz szkodliwe.

Dla wsparcia układu immunologicznego warto sięgać np. po czosnek, który zawiera związki siarki, które, jak wykazano, poprawiają funkcjonowanie systemu odpornościowego. Podobnie marchewki, które mają dużą ilość witaminy A, a także banany i słodkie ziemniaki, które zawierają witaminę B6.

Mit 4 – Ćwiczenia nie mają wpływu na odporność

Zrównoważona dieta jest ważna, ale równie istotny jest odpowiedni styl życia. Lekarze i eksperci ds. zdrowia potwierdzili, że sen i odpoczynek pomaga również wzmocnić odporność organizmu. Podobnie regularne ćwiczenia i utrzymywanie dobrej równowagi między życiem zawodowym a prywatnym. Zdaniem ekspertów przebywanie w czystym i higienicznym środowisku z dopływem świeżego powietrza pomogła budować odporność organizmu.

Mit 5 – Suplementy „wszystko w jednym”

Każdy ma inne ciało i inne są jego potrzeby – dotyczy to zarówno diety, jak i ćwiczeń czy właśnie suplementów. Inne składniki będą istotne dla karmiącej mamy, inne dla zawodowego sportowca. Dlatego zawsze przed zażyciem produktów, które oferują wszystkie składniki w jednej kapsułce, należy sprawdzić, czy ich spożycie jest monitorowane pod kątem optymalnego wchłaniania i ogólnego zapotrzebowania.

Pon. - Pt. od 8:00 - 16:00

Fitdiet Sp. z o.o.

Nr konta do płatności za zestawy:

31 1140 2004 0000 3702 7694 9982 (mBank)

Logo przelewy 24
;