Zwiększenie odporności poprzez dietę
19.4.2020
Zwiększenie odporności poprzez dietę? To możliwe! Układ immunologiczny jest w pełni ukształtowany dopiero po przekroczeniu okresu nastoletniego. Po kilku latach pełnej mobilizacji jego praca zaczyna spowalniać. Niezwykle ważne jest więc to, aby zapewnić organizmowi składniki, które pomogą budować odporność i uchronią przed zapadaniem na liczne choroby. Dobór odpowiedniej diety pudełkowej może wspierać naturalną ochronę organizmu w walce z patogenami. Co powinno się w niej znaleźć?
Warzywa i owoce
Owoce, warzywa, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, które mogą dać przewagę nad groźnymi mikroorganizmami. Przeciwutleniacze zawarte w tych produktach pomagają zmniejszyć stan zapalny, zwalczając niestabilne związki zwane wolnymi rodnikami. Przewlekłe zapalenia są związane z licznymi schorzeniami, w tym chorobami serca, Alzheimerem i niektórymi nowotworami.
Błonnik w pokarmach roślinnych zasila mikrobiom jelitowy, który wpływa na ogólną odporność i zapobiega przedostawaniu się szkodliwych patogenów do organizmu przez przewód pokarmowy.
Ponadto owoce i warzywa wykorzystywane w cateringu dietetycznym są bogate w witaminy i minerały, tym witaminę C i cynk, które skracają czas choroby i zmniejszają nasilenie objawów.
Zdrowe tłuszcze
Oliwa z oliwek, olej lniany czy rybi tłuszcz mogą przyspieszyć odpowiedź immunologiczną organizmu na działanie patogenów poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo ich spożycie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak schorzenia serca i cukrzyca typu 2. Właściwości przeciwzapalne mogą pomóc organizmowi w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami.
Produkty podlegające fermentacji
Sfermentowane pokarmy są bogate w pożyteczne bakterie zwane probiotykami, które ulokowane są w przewodzie pokarmowym. Do najpopularniejszych produktów z tej grupy zalicza się:
- kapustę kiszoną,
- ogórki kiszone,
- jogurt,
- kimchi,
- kefir.
Badania sugerują, że sfermentowana żywność pomaga komórkom układu immunologicznego w rozróżnieniu między normalnymi, zdrowymi komórkami a patogenami. Zdrowie jelit i odporność są ze sobą ściśle powiązane, a wysokiej jakości produkty dostępne w diecie pudełkowej mogą wspierać prawidłową pracę układu trawiennego.
Niewielka ilość cukrów prostych
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym te wywołane przez wirusy. Badanie przeprowadzone w 2018 roku przez naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiego wykazało, że ludzie ze sporą nadwagą są nawet o 72% bardziej narażeni na zachorowanie na grypę w porównaniu do osób z prawidłowym BMI. Jest to ogromna wartość, której nie można bagatelizować.
Ograniczenie spożycia cukrów prostych może zniwelować stany zapalne i pomóc w utracie wagi, zmniejszając ten sposób znacznie ryzyko pojawienia się przewlekłych chorób. Dobrze zbilansowana dieta pudełkowa dostarcza jedynie tyle cukrów, by te pokrywały 5% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Odpowiada to około 2 łyżkom cukru dla osoby na diecie 2000 kalorii.
Ważne!
Żadna suplementacja, dieta lub chwilowa modyfikacja stylu życia – poza zachowaniem dystansu społecznego i praktykami właściwej higieny – nie może ochronić przed zarażeniem się koronawirusem!