Cała prawda o laktozie i glutenie – kiedy i kto powinien ich unikać?
7.2.2023
Przemysł spożywczy jest coraz bardziej świadomy konieczności zaspokajania potrzeb osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych. W rezultacie wiele osób unika obecnie niektórych składników, takich jak laktoza i gluten, ale dlaczego? Warto poznać całą prawdę o tych dwóch składnikach, by dowiedzieć się, kiedy i kto powinien ich unikać.
Alergia, nietolerancja pokarmowa i uczulenie – czym się różnią?
Terminy alergia, nietolerancja pokarmowa i uczulenie są często używane zamiennie, ale mają bardzo różne znaczenia. Alergie pojawiają się, gdy układ odpornościowy organizmu reaguje na określoną substancję – na przykład niektóre rodzaje żywności – w przesadny sposób. Najczęstsze alergie pokarmowe dotyczą orzeszków ziemnych, jaj i mleka, chociaż inne alergeny mogą obejmować skorupiaki i soję. Podczas gdy prawdziwa alergia pokarmowa zagraża życiu i wymaga natychmiastowej uwagi, nietolerancja lub nadwrażliwość w ogóle nie dotyczy układu odpornościowego.
Innym przykładem choroby jest celiakia – pojawia się, gdy układ pokarmowy człowieka nie jest w stanie przetworzyć glutenu zawartego w produktach pszennych, jęczmiennych lub żytnich. Z kolei nietolerancja laktozy to inny rodzaj wrażliwości pokarmowej, w której dana osoba nie wytwarza wystarczającej ilości enzymów do trawienia laktozy (cukru znajdującego się w mleku).
Dieta bez laktozy i glutenu – zalety
Przejście na dietę bezlaktozową i bezglutenową może być niezwykle korzystne dla zdrowia. Zrezygnowanie z tych składników może złagodzić wiele problemów trawiennych, które towarzyszą tym nadwrażliwościom, takich jak wzdęcia, skurcze lub nudności.
Dla osób z alergiami pokarmowymi lub nietolerancją produktów mlecznych i pszennych usunięcie tych składników z diety jest niezbędne, aby uniknąć nieprzyjemnych objawów. Wyeliminowanie tych dwóch konkretnych pokarmów zmniejsza prawdopodobieństwo spożycia alergenu i pomaga zachować dobre samopoczucie. Co więcej, ten rodzaj diety może również zmniejszać stany zapalne w organizmie, co może prowadzić do długotrwałych korzyści zdrowotnych u niektórych osób.
Co jeść na diecie bezglutenowej?
Jeśli musisz przestrzegać diety bez laktozy i glutenu, znalezienie zdrowych i smacznych posiłków może być wyzwaniem. Jednak dzięki odpowiednim przepisom, wskazówkom dotyczącym przygotowywania posiłków i wiedzy o tym, które składniki są bezpieczne do spożycia, łatwo jest tworzyć pyszne dania, które nadal mieszczą się w Twoich ograniczeniach dietetycznych.
Dieta pudełkowa bez laktozy i glutenu dzięki swojej szerokiej gamie gotowych posiłków pełnych smaku, ale wolnych od alergenów, pozwoli Ci na cieszenie się zdrową żywnością bez potencjalnych czynników wyzwalających. To sprawia, że przejście na dietę eliminacyjną nigdy nie było łatwiejsze ani wygodniejsze. Dieta LowGluten&NoLactoseFit spełnia też wszystkie wymagania, jeśli chodzi o wygodę – możesz zamówić posiłki online i otrzymać je bezpośrednio pod drzwi już następnego dnia. Menu zmienia się regularnie, więc zawsze możesz spodziewać się czegoś nowego i ekscytującego, jednocześnie ciesząc się tymi klasycznymi ulubieńcami zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.